20.10.2023.  

 

ТРИБИНА „УЧИТЕЉСТВО У СРБА“

 
Klupe2

Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ и Историјски архив Ниш вас позивају на трибину „Учитељство у Срба: 245 година трајања“, која ће се одржати у Свечаној сали Универзитетске библиотеке, у петак, 20. октобра 2023. године, са почетком у 13 сати.


Предавач је проф. др Саша Марковић, декан Педагошког факултета у Сомбору.


Добро дошли!

26.10.2023.  

 

РАЗГОВОР О РОМАНУ „ДЕВОЈАЧКА СОБА“

 

Devojacka soba promocija NIS FB event (1920 × 1005 px) 


Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ и издавачка кућа „Доказ издаваштво“ позивају вас на разговор о роману „Девојачка соба“ аутора Стевана Вранеша, који ће се одржати у Свечаној сали Библиотеке, у четвртак, 26. октобра 2023. године, од 18 часова.


О роману: Први роман Стевана Вранеша „Девојачка соба” описује наизглед обичне и свакодневне ситуације, док на прецизан начин приказује друштво и време у којем живимо. Пишући о јунацима који су оштећени, резигнирани, али и бесни, гризу и пуни су живота, аутор нам одсликава један несентиментални, интригантни и надасве упечатљив портрет данашњег Београда.


О писцу: Вранеш је рођени Београђанин, дипломирао је драматургију на Факултету драмских уметности. Након више од петнаест година паузе, писању се вратио позоришним комадом „Сведобро”, који је 2017. године објављен у часопису „Театрон”, а затим изведен у Народном позоришту у Ужицу и селектован за Стеријино позорје 2018. године. Живи у Бристолу, у Енглеској.

О роману ће говорити аутор и Андријана Стојановић, из Универзитетске библиотеке.

07.11.2023.  

 

ОДРЖАНА ДРУГА РАДИОНИЦА ЗА СИСТЕМ “PHAIDRA”

 

phaidra 

У Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“ у Нишу, 7. новембра 2023. године,  одржана је друга радионица за  систем Phaidra, у коме ће факултети моћи да формирају своје дигиталне репозиторијуме.

На овој радионици, овлашћене колеге из факултетских библиотека нишког универзитета научиле су како да похрањују објекте у своје институцијалне дигиталне репозиторијуме и формирају колекције, које ће бити укључене у новоуспостављени систем о научносистраживачкој делатности у Србији еНаука.

Радионици је присуствовало седамнаесторо колега.

 

09.11.2023.  

 

ИЗЛОЖБА „БИЉЕ И КАМЕЊЕ – H2O“

 

Biljeikamenje 


Позивамо вас на свечано отварање изложбе „Биље и камење-H2O“, аутора др Марјана Никетића, музејског саветника Природњачког музеја и дописног члана САНУ, која се организује у сарадњи Српске академије наука и уметности, Огранак САНУ у Нишу, Природњачког музеја у Београду и Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“.

Отварање је заказано за четвртак, 9. новембар 2023. године у 18 сати, у Свечаној Сала Универзитетске библиотеке у Нишу, Кеј Мике Палигорића 2, Ниш

 

О изложби: Фотографије, као погодни инструменти у дочаравању лепота природе, добијају додатну димензију када се посматрају кроз окулар природњака. Уколико им је фокус усмерен на микростаништа у обалној зони водених токова, оне прерастају у пејзажне вињете. А овај мали и готово неприметан свет, који се простире испод наших ногу, крије раскошан визуелни амбијент.

Изложба представља визуелни одраз вишегодишњег проучавања биљног света на претежно стеновитој геолошкој подлози широм Балканског полуострва. Као саставни део тематског циклуса „Биље и камење – геоботаничке скице“ ова природњачка изложба обухвата двадесетак ауторских фотографија, димензија 45×60 центиметара, на тему физичке, хемијске и биотичке интеракције између воде и стена са околном флором, фауном и вегетацијом на обалама мора, језера, река и потока.

Фотографије осликавају широки спектар микропејзажа природе: од смирених формација биљака на слатини, преко акварелских одраза дрвећа на бактеријском филму, до светлуцавих фрагмената насталих игром таласа, светлости, сенке и камења, где се ствара танка линија оптичких илузија.

Такође, приказана естетика природе на фотографијама није сведена само на статус визуелне појаве, она садржи и едукативну надоградњу, документујући с научног аспекта поједине фактографске појаве на нашим просторима, међу којима неке још увек нису објављене за науку.

Поред жеље да фотографијама дочара разноврсност и лепоту специфичног дела природне баштине, аутор жели да пошаље јасну поруку да је неопходан брижљивији приступ у њеној заштити и очувању, како би и наредна поколења могла да је истражују, фотографишу и уживају у њеним чарима.

О аутору: Др Марјан Никетић, природњак, ботаничар и фитотаксоном, дуги низ година фотографише пределе, станишта и васкуларне биљке широм Балканског полуострва.  Запослен је као кустос у Природњачком музеју у Београду и дописни је члан Српске академије наука и уметности. Укључен је у више научних пројеката везаних за очување и заштиту угрожених биљака у Србији. 

Аутор је једне самосталне и неколико групних изложби фотографија са мотивима природе, са којих је и добитник признања. Његове фотографије су фокусиране на морфолошке специфичности ендемичних цветница у природном окружењу. Посебно су препознатљиве по аутентичном колориту јарких цветова наспрам тамнијег неба.

На овој изложби, он по први пут презентује своје снимке из домена дискретне пејзажне фотографије.

Изложба је намењена широкој публици свих узраста и различитих интересовања, а биће отворена до краја децембра 2023. године.

Улаз је слободан. Добро дошли!

21-23.11.2023.  

 

ФЕСТИВАЛ ПОЉСКИХ ФИЛМОВА

 

 visla

 

Фондација „Вспиерам“ и Млади амбасадори, уз подршку Универзитетске библиотеке „Никола Тесла” по седми пут организују фестивал пољских филмова „Висла”.

Празник пољских филмова трајаће у Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“, од 21. до 23. Новембра.

Гледаоце очекује разноврстан програм који се састоји од најновијих пољских продукција, које је препознала пољска и страна публика. Приказаћемо сјајне и награђиване дебије и нова дела режисера, чији смо рад представљали претходних година.

На програму ће бити:

21. новембар у 17.30 сати

„25 ГОДИНА НЕВИНОСТИ“

Жанр: драма

Режија: Jan Holoubek

Трајање: 116 минута

"25 година невиности" - редитељски деби Јана Холубека - је дирљива сензационална драма, заснована на стварним догађајима који су погодили целу Пољску. Реч је о причи о животу Томаша Коменде - младића неправедно осуђеног на 25 година затвора због силовања и убиства тинејџерке. Творци филма покушавају да пронађу одговоре на питања која и данас муче све. Како се ово могло десити? Зашто је невин човек морао да чека правду 18 година у ћелији?

22. новембар у 17.30 сати

„БРИЖИТ БАРДО ПРЕДИВНА“

Жанр: драма

Режија: Lech Majewski

Трајање: 122 минута

У Народној Пољској је средина 20. века. Главни јунак Адам живи са мајком, коју узнемиравају службеници Службе безбедности. Адамов отац је бранио Албион као пилот у Другом светском рату и више се за њега није чуло. Није познато да ли је остао у Енглеској или се вратио у земљу и крије се да би избегао прогон. Од њега стижу пакети и разгледнице, али Адам, који никада није видео свог оца, сумња да пакете шаље неко други. У школи стално сања да ће његов отац једног дана спустити свој Спитфајер на прашњаво игралиште и подићи облак прашине из којег ће херојски изаћи жив и велик.

23. новембар у 16.30 сати

„КРШТЕЊЕ“

Жанр: комедија манира

Режија: Jakub Skoczeń

Трајање: 88 минута

Децембар 1981. Неки су говорили да је ванредно стање „заштитило Пољску од слома државе”, док је већина овај догађај недвосмислено протумачила као „ударац на дух Пољске и да су све наде у трену нестале”. А управо тај „губитак наде” забринута Маријана (Катарзyна Фигура) жели да спречи на дан крштења свог најмлађег унука. Мајка, бака и ватрена католкиња, која радо упућује своје молитве Пресветој Богородици – Маријана, само сања о помирењу породице која је већ довољно завађена. Синови и ћерке су тешком муком стигли до куће у планинама, а ова жена чини апсолутно све да не сазнају за проглашење ванредног стања. А у овој породици има много разлога за свађу

23. новембар у 18 сати

„ЦРНА ОВЦА“

Жанр: драма, комедија

Режија: Aleksander Pietrzak

Трајање: 102 минута

Магда и Арек имају складан брак са 25 година искуства. Брину о болесном деди. Живе са сином Томеком, који је у дугогодишњој вези са својом девојком Ашјом. Чини се да је све у реду - типична породица. Па ипак... Магда, професорка у католичкој средњој школи, крије да више воли жене, Арек већ дуго не може да нађе посао, а Томек, популарни јутјубер, води се пре свега сопственим интересима. Нелагодност почиње када Магда, уморна од скривања, одлучи да прати своје срце, што покреће лавину догађаја који следе. Ашја раскине са Томеком, деда нестаје, а Арек има проблема да се снађе у новој стварности, након одласка супруге. Када кризе, сукоби и дуго потискиване жеље коначно експлодирају, свако почиње да живи сам за себе. Или барем му се тако чини... Да ли ће сваки од јунака наћи свој пут до среће?