Универзитетска библиотека је организовала Дане Јапана у Нишу - ЈапаНиш, у сарадњи са Удружењем за неговање јапанске културе "Така", Амбасадом Јапана, Универзитетом у Нишу, Студентским културним центром, хаику новинама и кендо и Го клубовима. Манифестација је трајала од 30. септембра до 6. октобра 2013. године, и укључивала бројне изложбе, презентације, пројекције филмова и радионице, као и јуниорско првенство Србије у игри Го.

Библиотека је за ову прилику припремила избор књига и часописа о Јапану из свог фонда, а Удружење "Така" је изложбу обогатило оригиналним јапанским уметничким делима, оружјем, борилачком опремом, оригамијима и другим јапанским артефактима. Свечано отварање одржано је у понедељак, 30. септембра у 19 часова, у Галерији Универзитетске библиотеке. На отварању је говорио Њ. Е. господин Масафуми Куроки, амбасадор Јапана у Републици Србији.

Манифестација је изазвала велико интересовање грађана и била веома посећена.

 

                                                                                             Одржан Јапанниш 2014

Универзитетска библиотека је и ове године организовала Дане Јапана у Нишу - Јапанниш, у сарадњи са Удружењем за неговање јапанске културе "Така", Амбасадом Јапана, Универзитетом у Нишу, и Студентским културним центром Манифестација је трајала од 22. до 28, септембра 2014. године, и укључивала изложбу, презентације, пројекције филмова и радионице, као и јуниорско првенство Србије у игри Го и турнир у видео играма. 

Библиотека је за ову прилику припремила видео презентацију књига о Јапану из свог фонда, а Удружење "Така" је изложбу обогатило оригиналним јапанским уметничким делима, оружјем, борилачком опремом, оригамијима и другим јапанским артефактима. Свечано отварање одржано је у понедељак, 22. септембра у 18 часова, у Галерији Универзитетске библиотеке. На отварању је говорио Њ. Е. господин Масафуми Куроки, амбасадор Јапана у Републици Србији, а присуствовао је и господин Јуићиро Омори, аташе за културу.

Манифестација је изазвала велико интересовање грађана и била веома посећена.