УБНТ

Центар за подршку докторским студијама

Центар за подршку докторским студијама пружа стручну, информациону и едукативну помоћ докторандима, али и онима који намеравају да упишу докторске студије или су одбранили докторску дисертацију и желе свој рад да учине видљивијим.


Задаци и циљеви Центра

а) Центар је заснован на постојећој улози библиотеке као депозитне за дисертације са нишког универзитета, која настоји да резултате докторских студија учини видљивијим.


б) Кроз свакодневну едукацију корисника, међу којима су и истраживачи, библиотека пружа едукативну помоћ, коју на овај начин развија, унапређује и систематизује.


в) Најзад, докторанди су посебно важна циљна група, јер су они и студенти и истраживачи, а пошто интегришу ове две компоненте, које иначе интегрише и сам универзитет, од посебног су значајаа за установу.



Активности Центра посебно укључују:

1) Едукативни групни рад
– реализацију обука за докторанде (о обликовању докторске дисертације, коришћењу онлајн сервиса, библиографским алатима, ауторским правима...) – организацију стручних предавања по позиву, о темама од интереса за докторанде (отворени подаци, етика у науци и сл.)


2) Инструктивни индивидуални рад, посебно у вези са питањима као што су: објављивање у категорисаним научним часописима, шифре истраживача и др.


3) Одбрањене докторске дисертације
– допуну и исправку података у репозиторијуму и друга питања у вези са одбрањеним и архивираним докторским дисертацијама
– ретроспективну дигитализацију/дигитално архивирање докторских дисертација


4) Реализацију пројектних активности које имају за циљ унапређење стручне и информационе подршке докторским студијама


5) Претраживање библиографских и информационих извора, проналажење и организација литературе, цитатне стилове и  базе података

Центар за подршку докторским студијама у Нишу отпочео је с радом у оквиру Универзитетске библиотеке, априла 2024. године. Координатор Центра је Тијана Бојовић, дипломирани библиотекар