УБНТ

Информациони систем о истраживачкој делатности у Србији

E-CRIS.SR


https://cris.cobiss.net/e-cris/sr/sr_latn

E-CRIS.SR је информациони систем за успостављање евиденције о истраживачима и установама, неопходан за вођење библиографија научних радника и установа.

Повезан је са информацијским системом COBISS.SR, односно с његовом библиографском базом података COBIB+. Шифре које истраживачи добијају у систему E-CRIS.SR, пребацују се у COBISS.SR и повезују с њиховим радовима. То омогућава израду персоналних библиографија радова истраживача, на основу њихових шифара.

Одлуком Сената Универзитета у Нишу из јуна 2011. године, за успостављање система о истраживачкој делатности иприкупљање података за Универзитет у Нишу, била је задужена Универзитетска библиотека. Она је до 2023. године обезбедила шифре истраживача за већину истраживача Универзитета.

Данас се сами истраживачи пријављују за добијање шифре у овом систему

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије званично признаје испис персоналних библиографија из система COBISS.SR, а треба истаћи да само подаци о оним радовима који у свом библиографском опису имају шифру истраживача, могу постати део система еНаука.