Универзитетска библиотека "Никола Тесла" из Ниша, Музеј Николе Тесле из Београда и господин Милован Матић из Ботуње, организовали су дводневни стручни скуп под називом "Од библиографије до Теслапедије и од Лонг Ајленда до Ботуње".

Дана 4. јула 2013. године, на Универзитету у Нишу, у сали бр. 8, са почетком у 13 часова одржана је конференција за медије и представљање активности на изради библиографије о Николи Тесли, као и актуелних пројеката Библиотеке и Музеја. Присуствовали су представници Музеја Николе Тесле из Београда, Универзитетске библиотеке "Никола Тесла", ЈУНИС-а, Електронског факултета и Универзитета у Нишу.

Дана 5. јула 2013. године, у селу Ботуња, у домаћинству господина Милована Матића,  одржано је представљање система прикупљања, праћења и коришћења научних и техничко-технолошких информација Николе Тесле и покренута је иницијатива за оснивање интернационалног кампа за младе у Ботуњи. Присуствовали су представници Универзитетске библиотеке "Никола Тесла", Музеја Николе Тесле из Београда, и локалне самоуправе општина Брус и Александровац.