Представнице Агенције за образовање и културу Европске Уније (EACEA) и Темпус канцеларије из Београда, 14. маја 2014. године су посетиле Универзитетску библиотеку у циљу контроле одрживости недавно завршеног Темпус пројекта. Састанку су присуствовали и представници других учесника у пројекту, универзитетских библиотека у Београду и Крагујевцу, као и факултетских библиотека Универзитета у Нишу. 

 

 

Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ из Ниша, Електронски факултет у Нишу и Музеј Николе Тесле из Београда и ове године су наставили вишегодишњу успешну сарадњу, промоцијом пројекта под називом „Хронологија Теслиног живота и рада“.

Изложба је отворена 25. априла 2014. у 14 часова, а премијерна пројекција дигиталног филма била је у 18 часова истог дана.

Овом приликом је у Галерији Универзитетске библиотеке премијерно приказан дигитални филм „Хронологија Теслиног живота и рада“ ,  Електронског факултета Универзитета у Нишу. Овај догађај био је пропраћен изложбом Музеја Николе Тесле из Београда „Фотографије из Теслиног албума“.

Дигитални филм  „Хронологија Теслиног живота и рада“ део је заједничког пројекта Електронског факултета у Нишу и Музеја Николе Тесле из Београда, под руководством проф. др Владана Вучковића.

Овај филм, који траје сат и четрдесет минута, на српском и енглеском језику симултано, представља кључне периоде не само Теслиног научног рада, већ и његовог живота. У филму је коришћен материјал из Музеја Николе Тесле. Оно што га чини јединственим је то, што су у њему, поред овог класичног материјала,  коришћене и компјутерске анимације Теслиних изума и лабораторија, које су резултат ранијих фаза пројекта. Такође, у овом филму су по први пут приказани и оригинални 3Д модели Николе Тесле. 

Изложба „Фотографије из Теслиног албума“ садржи фотографије из Теслине личне колекције, од оних из периода његовог школовања, до последњих, које датирају из 1942. године. Посебна занимљивост ове изложбе је то што она, поред фотографија Теслиних изума и лабораторија, садржи и фотографије које нису везане за његов научни рад, већ приказују Теслу и његове савременике. Ту су фотографије многих личности са којима се сретао, од познатих научника и инжењера, уметника, новинара, дипломата, спортиста, припадника високог друштва, па до потпуно непознатих људи.

 

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ БИБЛИОТЕКАРА У НИШУ

Уорганизацији Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“, у Нишу је 12. и 19. маја 2014. године, за библиотечке раднике Универзитетске, факултетских и других високошколских библиотека, одржан акредитовани семинар под називом „Информациона писменост у библиотекама: комерцијални и некомерцијални електронски извори информација“.

Семинар су одржали библиотекари Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ из Београда, а присуствовало му је 40 библиотекара из 8 библиотека. Одржан је у просторијама ЈУНИС-а, на Универзитету у Нишу. Сви полазници семинара добили су сертификат да су похађали семинар који је акредитовала Народна библиотека Србије.

 

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ

Поводом Светског дана књиге и ауторских права, Универзитетска библиотека је за библиотекаре и докторанде 23.04.2014. године организовала стручно предавање.

На предавању су посетиоци упознати са историјатом заштите ауторских права, њиховом заштитом приликом израде докторских дисертација, као и са Дигиталним репозиторијумом Универзитета у Нишу и потребом регистровања истраживача у систему E-CRIS.SR.

 

У организацији Универзитетске библиотеке, на Универзитету у Нишу је 03.12.2013. године одржана презентација овог сервиса и предавање на тему„Ефикасно истраживање и учење уз помоћ EBSCO база и лиценцирање научних часописа“.

Предавање је одржао Pavel Synek, представник EBSCO информационих сервиса из Републике Чешке, а представник из Србије је био Небојша Крстић из неоЛибрис-а из Београда.

На предавању је представљен инфомациони сервис EBSCO, који чине базе података електронских часописа и књига, мултидисциплинарног карактера. EBSCO нуди преко 375 база података, са 355.000 електронских часописа са чланцима у пуном тексту и 420.000 електронских књига, а њихови корисници су милиони истраживачa широм света.

Треба напоменути да научна заједница Србије већ има приступ EBSCO базама преко сервиса КоБСОН, али само до 10, од преко 375 база података из свих научних области, које овај сервис садржи. Тако је ово јединствена прилика да истраживачи претраже базе података из своје области, и да се факултети, можда касније, на њих и претплате.

Други део предавања био је намењен издавачима и уредницима научних часописа и посвећен лиценцирању научних часописа. Било је речи о томе на који начин се домаћи часописи могу наћи у EBSCO базама.

ВАЖНО: Корисницима из Ниша је, преко Универзитетске библиотеке, обезбеђен пробни приступ EBSCO базама до краја јануара 2014.  године, на адреси:

http://www.neolibris.rs/ebsco

Корисничко имеuninis

Лозинка: test2013

Позивамо све заинтересоване кориснике да искористе ову могућност.