18.05.2016.  

 

ИЗЛОЖБА „НИКОЛА ТЕСЛА И ХЈУГО ГЕРНСБЕК : САРАДЊА ДВА ВЕЛИКА СТВАРАОЦА И ВИЗИОНАРА

 

  PlakatizlozbenikolateslaihjugoGernsbek 

 

Поводом 160 година од рођења Николе Тесле и Дана Универзитетске библиотеке „Никола Тесла”,

 

Универзитет у Нишу, Музеј Николе Тесле (Београд), Електронски факултет (Ниш) – ЦИИТ лабораторија, и Универзитетска библиотека „Никола Тесла”, организују изложбу „Никола Тесла и Хјуго Гернсбек: сарадња два велика ствараоца и визионара“, предавање „Никола Тесла и Хјуго Гернсбек – тандем генијалних умова и презентацију Пројекат компјутерске симулације и 3Д моделирања оригиналних патената Николе Тесле 2006-2016: интернационална достигнућа“.

Предавање ће одржати г. Владимир Јеленковић (Музеј Николе Тесле, Београд), а презентацију проф. др Владан Вучковић (Електронски факултет Универзитета у Нишу), у Великој сали Универзитета у Нишу, 18. маја 2016. године, у 17 сати.           

Након предавања, у 19 сати, у Галерији Универзитетске библиотеке, биће отворена изложба Музеја Николе Тесле „Никола Тесла и Хјуго Гернсбек – сарадња два велика ствараоца и визионара“, аутора Владимира Јеленковића и Зорана Јовановића Јуса (Музеј Николе Тесле).

Изложба ће бити отворена од 18. до 27. маја, од 12 до 19 сати.


Изложба Музеја Николе Тесле обухвата велики број до сада непознатих фотографија, насловних страна научно-популарних часописа, изузетно занимљивих чланака, интервјуа и других докумената који сведоче о плодној сарадњи генијалног српско-америчког научника, проналазача и визионара светског гласа, Николе Тесле (1856-1943), и америчког проналазача и пионира радио аматеризма, Хјуга Гернсбека (1884-1967), која се веома интензивно одвијала између 1915. и 1919. године и оставила немерљиво важна сведочанства о животу и стваралаштву Николе Тесле. Гернсбек је био један од ретких Теслиних савременика који је разумео великог проналазача, и, будући веома очаран његовом инвентивношћу, називао га је „човеком који је измислио будућност“.

Врхунац ове сарадње биће објављивање Теслине аутобиографије „Myinventions“ („Моји изуми“), која је публикована у шест наставака, у току 1919. године, у познатом и за оно време изузетно тиражном часопису „Electricalexperimenter“, чији је оснивач и главни уредник био Хјуго Гернсбек.

 sl1   sl2

Герснбек је дао огроман допринос промовисању Николе Тесле и као посебне личности и као генијалног ствараоца и визионара. Да није било Теслине аутобиографије и мноштва чланака посвећених његовим најзначајнијим изумима, не бисмо знали готово ништа о Теслином детињству, о његовим младалачким несташлуцима, школовању, европским данима и првим запослењима. Никада не бисмо сазнали како је дошло до великог тренутка открића обртног магнетног поља, како је велики научник дошао на идеју да начини оригинални модел свог индукционог мотора, као својеврсну метафору чувене легенде о Колумбовом јајету, или како би изгледао Теслин торањ на Лонг Ајленду да је икада био завршен.


 Компјутерске симулације и 3Д анимације Теслиних изума и истраживачких лабораторија су велики технички и инжењерски пројекат Музеја Николе Тесле и Електронског факултета у Нишу, зачет још 2009. године. Суштински је подразумевао коришћење савремених компјутерских технологија у оживљавању најзначајнијих детаља из живота и истраживачког и проналазачког рада Николе Тесле.

 

Ова потпуно нова димензија представљања немерљивог доприноса који је наш генијални научник, инжењер и проналазач дао технолошком развоју човечанства, одвија се већ пуних шест година кроз основни пројекат Компјутерска симулација и 3Д моделирање оригиналних патената Николе Тесле,под руководством проф. Владана Вучковића са Електронског факултета у Нишу,као и читав низ других допунских пројеката који су развијани у лабораторији CiitLab на Електронском факултету у Нишу, уз подршку Министарства за просвету и науку Републике Србије.


 Најновији каталог литературе о Николи Тесли, сви заинтересовани могу видети овде:

pdf newКаталог публикација у фонду Универзитетске Библиотеке



 Као пратећу, Универзитетска библиотека је организовала изложбу посвећену научној фантастици, под називом

„Одисеја у свемиру књига“.

 

sl3

 

Изложба је постављена у ходнику Библиотеке (први спрат), и садржи велики број публикација из фонда Библиотеке и приватних колекција, као и документа, постере и предмете који се односе на научну фантастику као књижевни и филмски жанр.

Изложба ће бити отворана сваког радног дана од 8 до 19 сати.