28.11.2019.  

 

РАЗГОВОР О КЊИЗИ „ШЕЗДЕСЕТ ТРЕЋА. ТРЕНУТАК ВЕЧНОСТИ“

 

    63 hor


Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ организује разговор о књизи  „Шездесет трећа. Тренутак вечности“, аутора Момчила Минића Моце, у четвртак, 28. новембра 2019. године, у свечаној сали Библиотеке, са почетком у 17:30 часова.

 

О аутору:


Момчило Минић је рођен 1959. године у Нишу. Падобранством се бави од 1977. године, а војни рок је одслужио у 63. падобранској бригади, 1979. године. Рат на простору бивше Југославије дочекао је као нишки таксиста. Јавља се у своју јединицу, 63. падобранску бригаду, и ставља се на располагање војсци. Убрзо одлази на борбене задатке. Део свог живота из 1991. и 1992. године, описао је у првој књизи „Небеска ружа“. 1999. године поново са својом јединицом одлази на борбени задатак на Косово, у рејон Кошара.

Ова књига представља аутентично сведочанство о тадашњим догађајима.
Књига је ове године овенчана наградом „Бронзани витез“ на најпрестижнијем књижевном такмичењу словенских народа, „Златни витез“, које је одржано под покровитељством патријарха Руске православне цркве Кирила, председника Русије Владимира Путина и руске Думе, у граду Пјатигорску, у Ставропољској области на Кавказу. Тако се, у јакој конкуренцији од преко три стотине пријављених дела, Нишлија Минић нашао у друштву пређашњих лауреата, попут Добрице Ћосића, Љиљане Хабјановић и других.

Осим аутора, у разговору ће учествовати и сведоци описаних догађаја: Далибор Ђорђевић, мастер инжењер машинства, војник резервиста, падобранац 63. падобранске бригаде и потпуковник Видоје Ковачевић, чије је рањавање описано у књизи, који је у време ратних сукоба био начелник штаба 63. падобранске бригаде, а данас је војни пензионер и председник удружења ветарана падобранаца 63. падобранске бригаде.


Присуство је бесплатно, али је из организационих разлога потребно потврдити га, слањем мејла на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Добродошли!