08.12.2016.  

 

ЛАЛЕ У ДЕЦЕМБРУ  

 

lale 


Од 8. до 14. децембра обојићемо Ниш у наранџасто!

 

На неколико локација у граду моћи ћете да се упознате са културом и уметношћу Холандије. Током недељу дана ближе ћете упознати различите аспекте холандске културе из сфере савремене кинематографије, кроз изложбу фотографија "Примењена носталгија", али и пробати неке специјалитете холандске кухиње и упознати се са холандским ритмовима.

 

Манифестацију организују Млади амбасадори уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије у Србији и Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије.

 

"Лале у децембру" отвориће Лук Најман, шеф одељења за медије, јавну дипломатију и културу Амбасаде Краљевине Холандије и Наташа Савић Јањић, руководилац Групе за комуникације Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије.

 

Програм:

 

8. децембар

 

17.00 ч.

Отварање изложбе "Примењена носталгија" и коктел

Универзитетска библиотека „Никола Тесла“, Кеј Мике Палигорића 2а

/Од 8.-14. децембра, сваког радног дана од 10 до 18 ч./

 

Пројекат "Примењена носталгија" је замишљен као серија заједничких изложби фотографија два фотографа – једног из Србије и другог из земље председавајуће Европској унији. Марко Рупена је фотографисао места и ситуације у Амстердаму које га подсећају на Београд, док је Илви Ниокикћин фотографисала Београд који личи на холандски главни град. Изложба је иницијатива Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, са циљем да се унапреди културна сарадња и промовише земља која председава Европској унији, као и да се промовише Србија и пружи јој се подршка на путу у Европску унију.

 

17.30 ч.

Отварање циклуса холандских филмова уз јавну дискусију на тему „Културна сарадња између Холандије и Србије"

Биоскоп Купина, Балканска 2

Филм "Боргман"

Синопсис: Скитница улази у животе арогантне породице из више класе и прави од њих ноћну мору.

 

20.30 ч.

Вече холандске хране и музике

Лабиринт, Балканска 2

Љубитељи холандске културе имаће прилику да пробају специјалите холандске кухиње, као и да уживају у холандским музичким хитовима.

 

9. децембар

 

18.00 ч.

Филм "Голцијус и Пеликанско друство”, биоскоп Купина

Синопсис: Холандски сликар и гравер Голцијус из 17. века приповеда о својим авантурама у покушају да нађе финансијера који би дао паре за његову нову штампарску пресу како би могао да штампа илустроване књиге.

 

10. децембар

 

18.00 ч.

Филм „Акваријум”, биоскоп Купина

Синопсис: Миа, немирна 15-годишњакиња стално упада у невоље, из школе је избацују, а њени пријатељи је се одричу. Једног дана њена мајка доводи у кући мистериозног незнанца који обећава да ће променити њихове животе.

 

*Сви програми су бесплатни.